Тиждень української мови та літератури

30 жовтня в рамках предметного тижня української мови викладачка Оксана Проданчук провела відкритий урок з української мови в 14 групі на тему “Практична риторика. Інформаційні жанри (представлення, пояснення, інструкція, повідомлення, оголошення)”

Метою уроку було: поглибити знання здобувачів освіти з риторики, зокрема розкрити особливості інформаційних жанрів (представлення, пояснення, інструкція, повідомлення); простежити роль риторики в житті людини будь-якого фаху; розвивати навички професійної комунікації, правописні вміння й навички, зв’язне мовлення; виховувати культуру усного й писемного мовлення, любов і повагу до рідної мови, інтерес до вивчення української мови, знання якої є необхідною компетенцією фахівця будь-якої галузі. Кожна тема з української мови є актуальною для нас. Адже мовлення (в усній чи писемній формі) – це не лише спосіб обміну думками, передачі знань з тієї чи іншої галузі, а це й духовне обличчя людини, показник рівня її культури, освіченості та цивілізованості суспільства. Правильно й чисто говорити державною мовою повинен кожен, не залежно від обраного фаху чи займаної посади.

1 листопада викладачка Оксана Проданчук провела відкриту виховну годину «Українська мова – мова єднання, а не суперечок».

Мета заходу: формувати в здобувачів освіти розуміння того, що українська мова – ідентифікатор нації, без якого не може існувати Україна як держава, поглиблювати знання про красу та багатство рідної мови; збудити прагнення учнів знаходити в текстах художніх творів чи в словниках питомо українські слова, спонукати їх розмовляти українською мовою; розвивати культуру мовлення, пам’ять, увагу; виховувати почуття патріотизму, національної гідності, глибоку повагу до людей, які, незважаючи на утиски й заборони вживання та функціонування української мови, донесли до нас рідне слово.

Під час виховної години простежили, як московити знищували українську мову, як у 1933 році було змінено український правопис і вилучено з нього багато питомо українських слів, як працювала пропаганда, надаючи українській мові статус «малоросійського нарєчія» та «мови селюків». Акаловський Володя зачитав вірш «Якщо ти кажеш, що нема різниці…», ідеєю якого є донести до українців те, що є різниця, якою мовою говорити: в Україні повинна звучати українська мова. Учні 10 групи одержали завдання: підібрати відповідники до давніх українських слів типу «садовина» – фрукти, «живе срібло» – ртуть, «відтинок» – сегмент, «відосердниця» – центрифуга, «рівноденник» – екватор та ін. Також на прикладах речень українських письменників знаходили питомо українські слова і з’ясовували їхні значення.

Наприкінці заходу зробили висновки зі статті Уласа Самчука «Нарід чи чернь?» та хвилиною мовчання пом’янули всіх людей, у тому числі мовознавців, які у свій час відбували покарання на засланні за рідну мову, та військових, які віддали життя за те, щоб українська мова могла вільно звучати у вільній країні!

2 листопада в рамках предметного тижня викладачка Оксана Проданчук провела конкурс творчих робіт «Спочатку було слово». Проведення такого конкурсу дає змогу знаходити мотивованих амбітних людей, із незвичними, часом неочікуваними ідеями. Тож сьогодні здобувачі та здобувачки освіти 16 групи демонстрували свою креативність і творчість. Перемогла в конкурсі дружба)) А учні та учениці здобули не лише хороші оцінки за свої роботи, а й позитивні емоції від натхненного процесу праці.

Упродовж предметного тижня в училищі триває виставка газет, присвячена Дню української писемності та мови «Українська – мова моїх предків!», яку зорганізувала викладачка української мови та літератури Оксана Проданчук. Здобувачі освіти в такий спосіб демонструють повагу до рідного слова, виявляють любов до української мови як до мови своїх предків. І справді, мова – те, що єднає покоління українців і презентує нас у світі як окрему спільноту, як єдиний український народ. Є мова – є держава! Цінуймо, те, що далося нам у спадок від наших дідусів і бабусь!

💜💜💜Здобувачі освітніх послуг Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки Герман Олександр та Чорноморець Любомир взяли участь в обласному конкурсі інноваційних проєктів учнівської та студентської молоді «Ideas of young people – 2024». 💣💣💣На конкурс представили STEM-проєкт “Розумна теплиця”, над яким Герман Олександр та Чорноморець Любомир працювали під керівництвом творчих викладачів Грицюка Анатолія Дмитровича та Флорескула Валентина Любомировича. […]

🥇🥇🥇Команда Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки здобула I місце у Всеукраїнському конкурсі Service Master Junior 2024 UA.💥💥💥Цьогоріч у конкурсі взяли участь 680 учасників із 39 навчальних закладів вищої, передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти).🟣🟣🟣Буковинську команду представляли здобувачі освітніх послуг, які навчаються за професією «Майстер з діагностики та налагодження електронного устаткування автомобільних засобів»: Пінчук Ілля, Пую Олександр, […]

Не перший рік у Чернівецькому вищому професійному училищі радіоелектроніки, як і у всій Україні, відзначають День вишиванки. І цього року дрес-кодом дня була вишиванка, і все училище замайоріло різнобарвними візерунками української вишивки. Хтось радів своїм новим вишитим обновкам, хтось вдягнув улюблену вишиванку. Але всі були єдині у думці, що свято об’єднує і педагогів, і здобувачів […]