Декада громадянської освіти

🔰У закладах освіти Буковини з 13 по 23 травня триває Декада громадянської освіти, яка має на меті формування громадянських і соціальних компетентностей, ціннісних орієнтирів і громадянської самосвідомості учнів та студентської молоді краю. Долучилися до Декади й здобувачі освіти Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки.

✅️Під керівництвом викладачки громадянської освіти Любові Петровської проведено ряд заходів у групах І-ІІ курсів.

У гр.10 відбувся диспут «Професія – підприємець», під час якого учасники ознайомилися з правовою базою підприємницької діяльності, обговорили особистісні риси сучасного підприємця, розглянули основні виді та принципи підприємництва.

🔥Особливий інтерес у здобувачів освіти викликали тест на визначення власних підприємницьких здібностей та аналіз різних ситуацій, до яких вони пропонували варіанти розв’язання. Також довідалися про деякі цікаві факти про найвищі прибутки та магнатів бізнесу з «Книги рекордів Гіннеса» та про найприбутковіші види бізнесу з книги Я. Лариної «Цікаві сюжети про економіку». Підсумком диспуту став висновок про важливу роль підприємництва в умовах сучасної ринкової економіки.

💥Здобувачі освіти цієї ж групи ознайомилися зі структурою та деякими матеріалами першої міжнародної інтерактивної виставки «Справжні причини війни або як працює російська пропаганда, розробленої для підвищення медіаграмотності та протидії російській пропаганді. Встановили на своїх мобільних телефонах додаток еdAR і переглянули перелік основних питань та фото- і відеоматеріали до них, з допомогою яких зможуть дізнаватися про методи й інструменти російської пропаганди, найбільш поширені фейки, ядерний шантаж РФ, пропаганду в російських школах, переписування історії та ін. Зацікавилися розділом «Двійники Путіна», до якого викладачка ще порекомендувала прочитати книгу О. Красовицького «Сьогодні» (роман про двійників Путіна – Х, ФОЛІО, 2023 р.).

💜У гр.15 було презентовано дайджест «Цікаві факти про громадянське суспільство», з якого учні довідалися про витоки ідеї громадянського суспільства, перше впровадження терміну в науковий обіг, основи та елементи громадянського суспільства, його взаємодію з державою, оцінку нинішнього рівня розвитку громадянського суспільства в Україні.

🔷️Зі здобувачами освіти груп І курсу (11,13,17) проведено вікторину «Що ти знаєш про демократію?». Впродовж різних конкурсів вони демонстрували свої знання видів демократії, виборів, виборчих систем та принципів виборчого права (за допомогою застосунку «Колесо фортуни»), розгадували тематичний кросворд на знання відповідної термінології, складали з набору слів речення про референдум, з «хмари слів» вибирали слова, які вказують на вимоги для надання виборчого права. За результатами усіх конкурсів І місце здобула команда гр.17, ІІ місце – гр.11, ІІІ – гр.13.

☝️Питання громадянської освіти завжди будуть актуальними, тому проведення таких заходів важливе для поглиблення знань здобувачів освіти, формування їхньої громадянської позиції та розвитку громадянської активності.

18 вересня 2024 р. в Чернівецькому вищому професійному училищі радіоелектроніки викладачка біології і екології Ірина Урбанська провела екологічний квест на тему “Довкілля – наш дім”. В квесті взяли участь здобувачі освітніх послуг першого курсу груп №12 та №14. Екологічний квест – це надзвичайно корисна та цікава ініціатива, яка не лише підвищує свідомість щодо екологічних проблем, […]

17 вересня 2024 року у Чернівецькому вищому професійному училищі радіоелектроніки Андрій Гев’юк та Юрій Мартинюк провели для здобувачів освітніх послуг тренінг з кібербезпеки та надали поради про те як: захистити себе в інфопросторі, мінімізувати ризики кібератак, наголосили, що належить свідомо та розсудливо ставитися до інформації, яку споживаєш у мережі, бути обережним при переході на незнайомі […]

Уже традиційно навчальний рік у Чернівецькому вищому професійному училищі радіоелектроніки розпочався із Олімпійського тижня. Проведення заходів було спрямоване на популяризацію здорового способу життя, рухової активності, залучення здобувачів освіти до активних занять фізичною культурою та спортом. У рамках Олімпійського тижня викладачами фізичної культури Завадським Олександром та Ілащуком Ярославом організовано чимало цікавих заходів. Впродовж тижня здобувачі помірялись […]