День пам’яті масового розстрілу мешканців Києва у Бабиному Яру

29 вересня Україна та євреї всього світу відзначають сумну дату – День пам’яті масового розстрілу мешканців Києва у Бабиному Яру. Це був «Голокост від куль» і нацистської політики і масового знищення людей.

Цій даті був присвячений захід, що відбувся у гуртожитку Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки. Під звуки сумних мелодій учні розповідали про те, що майже одразу після вступу нацистів до Києва було розстріляно 34 тисячі мешканців-євреїв міста. Це була одна з наймасштабніших каральних акцій Другої світової війни.

Але не тільки євреї загинули у цьому яру. Учні розповіли присутнім, що тут було розстріляно 621 члена ОУН, серед них поетесу Олену Телігу та її чоловіка, і членів команди київської футбольної команди, а також п’ять циганських таборів та інших осіб, які з тих чи інших причин вважалися ворогами нацистів.

Бібліотекар Микицей Ірина Антонівна, яка організувала цей захід, ознайомила здобувачів освіти з книгами, які лише більше, ніж через 50 років розкрили таємницю Бабиного Яру, що приховувалась радянською владою.

Захід супроводжувався мелодіями Альбіноні –Джацотто та Й. Баха та презентацією, яка за допомогою документів розкрила злочини фашистів. Учні вшанували полеглих хвилиною мовчання.

Напередодні пам’ятної дати – трагедії у Бабиному Яру, із здобувачами освіти групи №12 була проведена година спілкування.

Здобувачі освіти прослухали матеріали та переглянули відео на дану тематику.

https://uinp.gov.ua/…/informaciyni-materialy-do-dnya…

Бабин Яр – місце пам’яті та некрополь близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами у 1941–1943 роках. Серед них – євреї і роми, червоноармійці, комуністи, підпільники Організації українських націоналістів, в’язні Сирецького концтабору, «саботажники», порушники комендантської години та навіть пацієнти психіатричної лікарні імені Павлова.

Масовий розстріл євреїв у Бабиному Яру 29–30 вересня 1941 року став символом «Голокосту від куль» і нацистської політики масового знищення людей.

10 жовтня здобувачі освіти групи №12 Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки, в рамках виробничого навчання спільно з майстром виробничого навчання Марією Сторощук відвідали виставку фоторобіт «Як змінилось місто Чернівці за 150 років в архітектурі», яка проходила в Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї. Чернівці – одне з небагатьох міст України, яке вважається перлиною архітектури. Надзвичайно цікаво і […]

10 жовтня здобувачі освіти групи №13 Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки, в рамках виробничого навчання спільно з майстром виробничого навчання Іваном Денисом відвідали провідну компанію-виробник Brilliant – яка спеціалізується з виготовлення пласмасової продукції. ПВХ продукція дуже популярна завдяки легкості обробки інтер’єру. Широкий асортимент виробів дозволяє створити унікальний, сучасний дизайн в приміщенні будь-якого типу, втіливши найсміливіші […]

У Чернівецькому вищому професійному училищі радіоелектроніки ще одна група проходить навчання за програмою короткострокових курсів з професії “Слюсар-електромонтажник” в рамках проєкту “Навчання заради змін: короткострокові професійні навчальні курси для дорослих”, який реалізує ГО “Український професійний розвиток”. Теоретичне та виробниче навчання проходить в очному форматі у закладі освіти. Куратор та наставник групи Панчук Петро Вікторович. Проєкт […]